Reizen met een minderjarig kind: 9 tips

Reizen met een jong kind kan een ontmoedigend overkomen maar met de juiste voorbereidingen kan het ook heel leuk zijn. Soms wordt het interessant om ook eens te kijken hoe een land met zijn kinderen omgaat, juist door zelf een kind bij je te hebben. Hier zijn onze negen tips om uw vakantie soepel te laten verlopen!

1. Juiste toestemmingen en documenten

Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste toestemmingen en documenten in orde hebt voordat je op reis gaat. Voor een minderjarig kind moeten beide ouders akkoord gaan met de reis. Door dit te regelen, als je zelf niet de ouders bent, bespaart je dit een hoop kopzorgen op de lange termijn. Ook je paspoorten en formulieren moeten kloppen.

2. Neem de tijd

Ten tweede, neem de tijd en probeer niet te veel te doen. Zeker met een kind moet je altijd de ruimte hebben om een plas- of een speelpauze in te kunnen lassen. Kijk om je heen hoe de plaatselijke bevolking dit aanpakt. In veel warmere landen komen de kleine kinderen vaak ’s middag om 5 uur naar buiten om te spelen. Doe hier aan mee.

3. Kies een juiste bestemming

Ten derde, kies je bestemming zorgvuldig uit en zorg ervoor dat deze geschikt is voor de leeftijd van je kind. Dan kan je samen genieten van leuke vakantie uitstapjes.

4. Pak spullen slim in

Ten vierde, pak je spullen slim in. Zorg naast een koffer ook voor een rugzakje voor het kind met belangrijke spullen. Zo heb je je handen vrij als je op pad bent en kan je kind zijn eigen speelgoed als een boek of kleurpotloden makkelijk vinden.

5. Voorbereiden van je kind

Ten vijfde, vertel het kind wat er te gebeuren staat. Als je naar een nieuwe plaats gaat, laat er dan foto’s van zien. Zo zal hij opgewonden zijn over het komende avontuur en minder snel heimwee krijgen.

6. Zorg voor vermaak

Ten zesde, zorg voor genoeg afleiding en vermaak als je aan het reizen bent. Dit kan van alles zijn, van een nieuw speeltje tot een iPad waarop spelletjes geïnstalleerd zijn. Of geef ze een eigen camera waarmee ze foto’s kunnen maken.

7. Neem het openbaar vervoer

Ten zevende, neem als het kan het openbaar vervoer. Zo heb je de meeste vrijheid en kan je kind alles om zich heen bekijken. Indien nodig, neem een kinderwagen of draagzak mee, zodat jij je handen vrij het bij het dragen van andere dingen.

8. Hou contact met elkaar

Ten achtste, zorg er altijd voor dat je het kind terug kan vinden. Er is niet zo erg als het zoeken naar een kind dat je kwijt bent geraakt. Afhankelijk van de leeftijd van je kind heb je hier allerlei mogelijkheden voor. Gebruik hiervoor je telefoon en een app zodat ieder weet wat je moet doen als je elkaar kwijt raakt. Er zijn bijvoorbeeld tags of armbandjes beschikbaar die je hiermee kunnen helpen.

9. Blijf altijd kalm

Ten negende, blijf kalm. Kinderen zijn heel opmerkzaam en pikken je emoties heel snel op. Als jij in paniek raakt, zal een kind dat ook doen.

En als laatste, geniet van jullie tijd samen! Dit is een zeldzame belevenis om zo samen op reis te zijn.