Reistips tijdens covid

Er blijven in heel Europa nog steeds volop beperkingen bestaan om zo de verspreiding van de Omikron coronavariant tegen te gaan. Volledig gevaccineerd zijn, en dit ook kunnen bewijzen, is daarom de beste manier om te reizen en in de toekomst een quarantaine te vermijden.

Het Europees digitaal coronacertificaat

De Europese Unie heeft aanbevolen dat iedereen die vanaf 1 februari door de EU reist enkel een Europees digitaal coronacertificaat nodig heeft. Deze zogenaamde ‘groene reispas’ kan via een vaccinatie (met booster), herstel of een recente negatieve Covid test worden verkregen, en neemt dan ook de noodzaak van een zelfisolatie weg.

Maar niet alle Europese landen hebben echter aangegeven deze regel te zullen toepassen, dus informeer zeker eerst over jouw Europese bestemming als je in Europa op reis gaat. Kijk naar de reisadviezen van de Nederlandse overheid voor de laatste updates. 

En omdat het een wereldwijde pandemie is, is COVID-19 echt overal. Dus ook op een mogelijke nieuwe bestemming buiten Europa waar je graag naartoe zou willen. Er gelden voor elk land ter wereld verschillende voorwaarden. Zo verandert er bij het reizen enkel het landschap, maar niet de realiteit.

Wat verder voor de reis aan te bevelen is

Het volgende is aan te bevelen als je op reis gaat. 

  • Neem extra benodigdheden mee, zoals maskers en handdesinfecterend middel
  • Ga niet op reis als jij of jouw reisgenoten ziek zijn
  • Draag altijd een masker 
  • Probeer nauw contact zo veel mogelijk te vermijden, neem minstens 2 meter afstand van iedereen die niet bij jouw groep behoort
  • Raak je ogen, neus en mond niet aan.

Handdesinfecterend middel en antibacteriële doekjes

En als je met het openbaar vervoer reist, houd dan ook rekening met het volgende. 

  • Gebruik een desinfecterend middel met ten minste 60% alcohol om jouw handen vaak te desinfecteren.
  • Als je bang bent om met ziektekiemen in contact te komen, gebruik dan antibacteriële doekjes. Hiermee kun je namelijk prima de armleuningen, gespen van de veiligheidsgordels en mogelijke tafels afvegen. In principe kun je van alles daarmee reinigen wat je tijdens de trip maar aan kan raken.

Het dragen van een FFP2 masker

Zelfs als jij volledig gevaccineerd bent, moet je ten allen tijde voldoende beschermende maatregelen nemen. Waaronder (indien mogelijk) minstens 1 meter afstand van andere passagiers te houden en een masker te dragen dat jouw neus, mond en kin volledig bedekt.

Het is verder belangrijk om te weten dat de zogenaamde FFP2 maskers, die soms ook wel als P2, N95 of KN95 maskers geclassificeerd worden, een veel effectievere verdediging tegen COVID-19 zijn dan de chirurgische maskers.

Deze makers hebben immers een strakkere pasvorm, zijn uit meerdere lagen synthetisch materiaal geweven, en ademen alsook beter. Hierdoor zijn ze comfortabeler om gedurende een lange tijd te dragen. Iets wat je zeker tijdens een lange vlieg-, bus- of treinreis zult waarderen.

Sommige regio’s, zoals Beieren in Zuid-Duitsland, hebben het gebruik van deze maskers zelfs in winkels en het openbaar vervoer verplicht gesteld.

Paracetamol, digitale thermometer en pulsoxymeter

Als laatste is er nog te melden dat je zeker paracetamol en een digitale thermometer in moet pakken. En als jouw temperatuur om welke reden dan ook boven de 38 graden uitkomt, jij zeker medische hulp in moet roepen.

Een pulsoxyimeter is een ander belangrijk hulpmiddel dat je eveneens kan overwegen om mee te nemen. Dat is een compact digitaal apparaat dat het zuurstofgehalte in het bloed meet. Iemand die corona heeft opgelopen kan zo’n saturatiemeter heel goed gebruiken om hun zuurstofgehalte in de gaten te houden. Te weinig zuurstof in het bloed kan per slot van rekening tot klachten zoals benauwdheid, moeheid en verwardheid leiden.

Tot slot, willen we iedereen uiteraard een heel veilige reis toewensen!