Breaking News

Op vakantie met de auto; waar moet je op letten?

Op vakantie met de auto; waar moet je op letten?

Wanneer je eraan denkt om met de auto op vakantie te gaan, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo gelden er in elk land verschillende regels op de weg en moet je ook rekening houden met speciale wegen zoals tolwegen bijvoorbeeld. Waar je nog meer op moet letten is bijvoorbeeld je auto zelf en of deze wel geschikt is om mee op vakantie te gaan. Lees er meer over in onderstaand artikel!  

Soort auto

Voorafgaand aan een autovakantie moet je jezelf afvragen of de auto wel geschikt is voor het soort vakantie. Hiermee bedoelen we uiteraard de beschikbare ruimte, voor zowel het aantal mensen als de bagage. Aangezien je veel tijd doorbrengt in de auto moet je comfortabel kunnen zitten, genoeg beenruimte hebben en vooral ook genoeg laadruimte. Maar wat neem je mee op vakantie? Bedenk dit van tevoren goed en zorg dat je niet te veel inpakt en heel de auto volgooit met overdreven veel truien, broeken, boodschappen en dergelijke. Een te volle auto is voor de auto zelf namelijk ook niet heel bevorderlijk.

Staat van de auto

Indien de soort auto in orde is, moet er worden gekeken naar de staat van de auto. Hierbij kun je denken aan het nakijken van de banden en hun profiel (inclusief het reservewiel), auto olie, koelvloeistof en dergelijke. Zorg dat dit alles in orde is en laat het ook even nakijken door een professional; niet onbelangrijk is hierbij ook de airco! Wanneer je reist door een warm land is het wel zo fijn als de airco werkende is. Ook het zitten in een relatief kleine ruimte en de volle zon op de ruiten kan zorgen voor een hoge temperatuur tijdens het rijden. Een goed werkende airco is essentieel en draagt bij aan het reiscomfort. Uiteraard is het andere uiterste ook belangrijk bij een autovakantie door de koudere landen, denk hierbij dan aan sneeuwkettingen of winterbanden.

Bestemmingsland(en)

Voor vertrek is het ook verstandig om het land of de landen waar je doorheen reist goed na te kijken op verkeersregels en dergelijke. Dit kan per land namelijk sterk verschillen en het scheelt jou dan weer een paar gevaarlijke of onduidelijke situaties. Zo zijn er in andere landen afwijkende verkeersregels, andere maximumsnelheden en drukke tolwegen. Deze drukke tolwegen kun je soms met een fast pass iets draaglijker maken en er sneller doorheen rijden. Daarnaast is het in sommige landen ook verplicht om een milieusticker te hebben. Zonder deze sticker mag je het land anders niet in!

Verplichte bagage

Daarnaast verschilt het ook per land wat er aan verplichte bagage meegenomen moet worden. Hierbij kan gedacht worden aan: een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, verbanddoos, alcoholtest en dergelijke. Lees je goed in voor vertrek en zorg dat je de benodigde bagage bij je hebt! Bij een aanhouding kan er anders helaas een boete worden uitgereikt.

Bedenk van tevoren wat jullie verwachtingen zijn van een autovakantie in Europa of zelfs buiten Europa en plan een mooie route die zowel aan jullie wensen als het budget voldoet. Geniet van de vrijheid die een autovakantie je geeft en ontdek mooie plekjes die je anders nooit had ontdekt!